Stuga: Farsund

Stuga: Farsund, Vest-Agder, Sörlandet, Norge

Stugans faciliteter

4
2
90m²
nej
nej
50 m
 
Max 10 kg fisk/pers.
 
Båt kan hyras
 
Tysk TV: ARD, ZDF + minst en kanal till
 
1 badrum
 
Byggår 1932, renoverat 2005
 
20 km till restaurang
 
20 km till affär
 
50 m till kustfiske
 
1,5 km till sjö
Stuga nr. 74676
Stugkategori: ★★★

.

Sök pris och boka

.

Sök pris och boka

Vecka MånTisOnsTorsFreLörSön
27293012345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
31272829303112
Möjlig ankomstdag
Vald period
Ledigt datum
Inte ledigt
Din bokning

Stugbeskrivning

Om området

Om Farsund

Mjuka sandstränder och kust

Farsund kommun är uppdelad i tre större städer, Farsund, Vanse och Vestbygda. Sjöfart, fiske och lantbruk har varit viktiga näringar för befolkningen i kommunen. Förr i tiden har folket blickat mot havet och talrika hälleristningar visar hur nära Listerlandet varit knutet till havet. Farsund är i dag folkets största jordbrukskommun. Naturen i Farsunds kommun är väldigt varierande och består av kust, kraftiga fjällpartier, mjuka sandstränder och stora områden med lövskog. Många konstnärer har funnit inspiration från Listerlandet. Sjöfart i modern mening kom först mot slutet av 1600-talet, vid sekelskiftet var närmare 50 fartyg hemmahörande i farsund. Distriktet var också ansvarig för en betydande del av privateering under krigen 1807-1814.

Loshamn och Eikvåg

Söder om Farsund finner man Loshamn – en tätbebygd idyll med några av de bäst bevarade trähusen i södra Norge. Den vackra hamnen har sin historia från tidigt 1700-tal. Under Napoleonskrigen (1807-14) var Loshamn en betydlig sjörövarhamn, och utvecklades betydligt senare på 1800-talet, inte minst under de rika sill åren under 1820 talet och 30 talet. Under den tiden var det mycket trafik till Loshamn, och man kunda ha upp till 11 pilot stationer. Bakom Loshamn ligger Eikvåg, som var en bra hamn att ankra i vid dåligt väder eller isigt hav. Eik våg är första gången nämnt i protokollet från 1600-talet, men folkräkningen genomfördes först 1706, då den danska kungen ville veta antalet möjliga soldater. Det var då bosatt 9 familjer i Eikvåg. Platsen fick sin första stationering 1770.

Lista

Lista fyr är en av kustens många katedraler. Den ligger ytterst på det platta listerlandet och blev för första gången tänd den 10 november 1836. Här kan de besökande få en salt upplevelse tillsammans med vågor, eller en upplevelse för livet med vågor höga som hus som slår in över landet.

Hällristningen på Penne

Listerlandet är känt för sina otaliga fornlämningar, och ett av de mest kända funna platsen är Pennefeltet. 3000 år gamla hälleristningar av fartyg, skålgropar och fotavtryck vittnar om gamla bosättningsplatser. Man finner också rester av ett gammalt hus från folkvandringstiden. Här är gravar och gårdar från järnåldern, samt stengärdsgårdar från gamla och nya tider.

Vattensport

Kusten längs Listerlandet bjuder in besökare för en helt unik hav- och naturupplevelse. En sommardag kan vinden stryka milt över stranden, eller blåser vinden till glädje för de som älskar vattensport. De unika vindförhållanden gör Listerlandet till en av de mest populära platserna för vindsurfning. Här finns även god möjlighet till dykning till något av de många vrak som ligger i området. Goda fiskemöjligheter finns, här kan man spendera många timmar med fiskespö eller lina.

Om Vest-Agder

Sørlandet er et ferieparadis som også er favorittdestinasjonen til mange nordmenn. Vest-Agder ligger som Sørlandets senter med Kristiansand som hovedstad. Her finner du Dyreparken med zoologisk hage, karuseller og badeland. Denne sommerbyen kan også by på yrende liv og sjømat på Fiskebrygga, shopping i Markens og bading på Bystranda. Vest-Agder er også Norges sydligste fylke hvor det sydligste punktet er Lindesnes fyr, Norges eldste fyrtårn, hvor man i dag kan besøke Fyrmuseet. Området har også en haug med strender og du kan kombinere strandliv med byliv i Mandal. Andre idylliske sørlandsbyer som er verdt å besøke er sjøfartsbyen Farsund og Flekkefjord med den hvite trehusbebyggelsen. Langs kysten fisker du avgiftsfritt, og det er rik tilgang på torsk, sei og makrell og et utall andre arter. Vest-Agder kan også by på rike naturopplevelser i innlandet med fruktbare dalstrøk, ville fjelltopper og store skogsområder.

Les mere om fiskearterne på Sørlandet